PM's fishing adventures

PM's fishing adventures

2016. december 29., csütörtök

Az év utolsó pecája - Maconka

Közeleg az év vége és időszerű volt egy olyan peca megejtése, ahonnan kikerülhet a karácsonyi halászlébe való halacska.
November 20-ára mesés előrejelzést adott a meteorológia, ez lett a kijelölt pecanap.

Horgászbarátunkkal, Istvánnal egy rövid szervezés után Maconka felé vettük az irányt, egy nem túl korai kelés után. Közvetlenül telepítés után volt a tó és nekünk is okozott némi dilemmát, hova is telepedjünk le.

Rövid hezitálás után a gát felé kanyarodtunk, bár már az útról látszódott, hogy akad horgász arrafelé szép számmal. A gát elejére telepedtünk, a "magas" vizet céloztuk meg.

István elképesztő gyorsan rakta össze a cuccait, mondjuk ő is "mirelit" etetőanyaggal vágott neki a pecának :) A teljes csaliarzenálját felvonultatta, de mint kiderült nagyon nem kellett variálni.
A bedobásaink után szinte azonnal kapásaink voltak, keszegeknek tetszett meg a felkínált csalink.

A keszegek jöttek folyamatosan, főleg a termetesebbek - majd beesett pár kiló körüli kárász is.
Az én pickerem nem nagyon volt munkában, néha egy-egy keszeg tette tiszteletét a horgomon.

Apa és István közben fogdosta a halakat rendületlenül. Az első ponty Apánál jelentkezett, egy kis potyka került partra, majd gyorsan vissza a vízbe. István fogta az első méretes pontyot, ami már szákba is ugrott, a keszegek, kárászok mellé.

Én közben meguntam a keszegezést, István tanácsára etetőanyagban és csaliban is váltottam.
A következő halam már kárász volt !

Nem sokkal 10 óra után Apának derékszögben hajlott a spicc az egyik boton, majd bevágás után már látszott, hogy nem az "egyenméret" van horgon. Látszott, hogy Apa is óvatosabban terelgeti a horogra akadt  - valószínűleg  - pontyot. Amikor felbukkant egy pillanatra mindannyian elcsendesedtünk : ez a hal nem lesz halászlétartozék, bőven az elvihető méret fölött volt !
Pár partközeli kör után szákba is került, éppen belefért !
Gyors fotó, gyors mérlegelés - szinte pontosan 7 kg volt ! A szomszédaink is átjöttek megnézni, majd megkérdezni, hogy elvihető vagy sem ? Kedves érdeklődés volt, megnyugtattuk őket, hogy "sajnos" túl nagy a hal :) Óvatosan engedtük vissza az egészséges harcost.

Félórával  - és jó pár keszeggel, kárásszal - később Istvánnál is húzós kapással jelentkezett egy nagyobbacska ponty. Apához hasonló odafigyeléssel hozta partközelbe a halat. A merítés már rutinszerűen ment, ahogy a mérlegelés is.
Jó utat!
A mérleg szinte grammra ott állt meg, ahol az előző alkalommal : 7 kiló se több, se kevesebb.

Ez a hal is mehetett útjára, jó lenne jövőre egy versenyen kifogni . . bár oda az én felszerelésem egy kicsit vékonyka lenne :)

Lassan megfogtuk amit meg lehetett, szákba tettük amit lehetett és egy igazán jó horgászattal sikerült zárni a 2016-os évet.

Istvánnal közben tervezgettük a jövő évi pecát, pecákat. Jót beszélgettünk, miközben valakinél mindig hal volt a horgon, nagyon jó kis nap volt.


2016.11.20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése